Σύγχρονες Μονάδες Για Παραδοσιακά Προϊόντα

 

Ταυτότητα του Προγράμματος

Τίτλος
Σύγχρονες Μονάδες για Παραδοσιακά Προϊόντα

Τόπος υλοποίησης
Χαλκίδα

Διάρκεια
500 ώρες
Προκατάρτιση: θεωρία 95 ώρες πρακτική 5 ώρες
Κατάρτιση : θεωρία 251 ώρες πρακτική 149 ώρες

Διάρκεια
18/4/2000 - 20/9/2000

Ομάδα στόχος
15 άτομα , αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Κοινωνικός Αποκλεισμός

Σκοπός του Προγράμματος

Γενικός σκοπός του ολοκληρωμένου προγράμματος ήταν: η δημιουργία προϋποθέσεων και όρων για την ένταξη /επανένταξη των μονογονέων της ευρύτερης περιοχής Χαλκίδας, στο ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό γίγνεσθαι.

Δίδαξαν οι εκπαιδευτές

Προκατάρτιση
Ηλίας Ιωάννης
Γεωπόνος- Οικονομολόγος με 30ετή εμπειρία
Κουτσουράκη Χρυσάνθη Επικοινωνιολόγος με σημαντική προϋπηρεσία
Μητσάκη Δήμητρα Κοινωνική Λειτουργός με 30ετή εμπειρία
Πολύμερος Χρήστος Οικονομολόγος - Ιστορικός με 20ετή εμπειρία

Κατάρτιση
Βουτσινά Ευαγγελία Συγγραφέας-Ειδική παραδοσιακή γαστρονομία με 25ετή εμπειρία
Ηλίας Ιωάννης Γεωπόνος-Οικονομολόγος με 30ετή εμπειρία
Κιουρτσής Νικόλαος Καθ.Μαθηματικών και πληροφορικής με 20ετή εμπειρία
Μητσάκης Μιχαήλ Οικονομολόγος - Δασολόγος με 30ετή εμπειρία
Σπυράτου Ανδριανή Καθ.Οικιακής Οικονομίας με 30ετή εμπειρία

Θεματικές ενότητες που διδάχθηκαν

Η συνολική διάρκεια της προκατάρτισης ήταν 100 ώρες (95 θεωρία και 5 πρακτική) και περιελάμβανε:
ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΣΗ /ΘΕΩΡΙΑ
Δυναμική της ομάδας -Κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.-Κοινωνία πολιτών.
Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής /Σχέσεις γονέα - παιδιού.
Νομοθεσία ισότητας.
Ενεργός προσωπικός και επαγγελματικός προσανατολισμός.
Χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας -Γυναίκα και επιχειρηματικότητα.
Ενεργητικές τεχνικές εξεύρεσης εργασίας.
Η συνολική διάρκεια της κατάρτισης ήταν 400 ώρες ( 251 θεωρία και 149 πρακτική) και περιελάμβανε:
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ/ ΘΕΩΡΙΑ
Τα παραδοσιακά προϊόντα - ιστορικό.
Διατροφή και υγεία - Αρχές τροφογνωσίας.
Προμήθειες - Εφοδιασμοί πρώτων και βοηθητικών υλών. Κοστολόγηση.
Οργάνωση του παρασκευαστηρίου - εξοπλισμοί και σκεύη - καθαριότητα.
Τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής - βασικές κατηγορίες - τρόπος παρασκευής και παραγωγής.
Συντήρηση - τυποποίηση και συσκευασία των παραδοσιακών προϊόντων.
Υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.
Δημιουργία ΜΜΕ - Συνεταιρισμού παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων διατροφής - οργάνωση - λειτουργία - εμπορία των παραγόμενων προϊόντων.
Πρακτική άσκηση σε χώρο εστίασης και μονάδες παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων.
Οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής.
Αναπτυξιακοί νόμοι, κανονισμοί και προγράμματα για ΜΜΕ, Συνεταιρισμούς παραδοσιακών προϊόντων.

Πρακτική εκπαίδευση

Η πρακτική υλοποιήθηκε στις αίθουσες διδασκαλίας του ΚΕΚ και στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και περιλάμβανε:
Παιχνίδι ρόλων.
Επίδειξη Υλικών.
Συζήτηση κατά τη διάρκεια της προκατάρτισης κυρίως επί κοινωνικών και νομικών θεμάτων.
Επίλυση ασκήσεων.
Σύνταξη ερωτηματολογίου σχετικά με την διαχείριση της αγοράς εργασίας.
Επισκέψεις στην επιχείρηση παραδοσιακών προϊόντων "Η ΚΥΒΕΛΗ" στην Ερέτρια.
Επισκέψεις στην "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Ε.".
Επισκέψεις στο Γεωργοτουριστικό & Βιοτεχνικό Συν/σμό Αράχωβας "Ο ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ".
Πρακτική άσκηση στις δύο συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, σε κατάλληλα εξοπλισμένα εργαστήρια. Παρασκευάστηκαν παραδοσιακά προϊόντα μεταξύ των οποίων:
Προϊόντα δημητριακών καρπών (αρτοσκευάσματα - ψωμί χωριάτικο, ελιόψωμο, τυρόψωμο, κρεμμυδόψωμο, χυλοπίτες, τυρόπιτα, χορτόπιτα, κιμαδόπιτα).
Προϊόντα οπωρών και λαχανικών (κομπόστες, μαρμελάδες, χυμοί, πελτέδες).
Γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτια, κρέμες, παγωτά, διάφορα είδη τυριών).
Κρέατα και ψάρια (λουκάνικο, ρολό, αλίπαστα, τουρσιά).
Ξηροί καρποί (φυστίκια, αμυγδαλόψιχα, αποξηραμένες οπώρες, σταφίδες).
Είδη ζαχαροπλαστικής (διάφορα γλυκά κουταλιού, γλυκά ταψιού, αμυγδαλωτά).
Διοργάνωση δύο γευμάτων με ποικιλία παραδοσιακών εδεσμάτων.

Εξοπλισμός & Εκπαιδευτικό υλικό

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν:
10 H/Y Pentium και το αντίστοιχο λογισμικό
Εκτυπωτές
Τηλεόραση, video
Projector · slides projector
Εκπαιδευτικά multimedia

Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν:
Διαφάνειες
Slides, φωτογραφίες
Εκπαιδευτικές βιντεοκασέτες
Σημειώσεις

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Λαϊκή ελληνική παραδοσιακή μαγειρική.
Το διαδίκτυο της διατροφής.
Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.
Διατροφικές συνήθειες - κίνδυνοι.
Στάδια εργασίας για την κατάψυξη λαχανικών.
Σημειώσεις με συνταγές και οδηγίες για την παρασκευή των προϊόντων της πρακτικής άσκησης που αναφέραμε παραπάνω.

Βιβλιογραφία

"ΓΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ", Ε. Βουτσινά (4 τόμοι) Ψωμιά, κουλουρια, παξιμάδια, πιτίτσες, Καλούδια, Μεζέδες, φαγάκια, Παστά, καπνιστά, λιοκαυτά, ελιές, τουρσιά, τυριά, γαλακτερά.
Τεχνικές εύρεσης εργασίας. Θ. Κάραλης

Παραγόμενα προϊόντα στα πλαίσια της προώθησης της απασχόλησης

Στα πλαίσια της Προώθησης στην Αγορά Εργασίας:
Ολοκληρώθηκε - με τη σύνταξη κατάλληλου ερωτηματολογίου - έρευνα στις τοπικές αγορές εργασίας.
Δημιουργήθηκε ηλεκτρονική βάση για τη διαχείριση της σχετικής πληροφορίας.
Ολοκληρώθηκε ενημερωτικό έντυπο.
Στάλθηκαν ενημερωτικά έντυπα σε επιχειρήσεις της περιοχής.
Δημιουργήθηκε Οδηγός παραδοσιακών προϊόντων.
Ολοκληρώθηκε μελέτη δημιουργίας, συντονισμού και λειτουργίας Κέντρου Εργασίας (Job Club).

Οι 15 καρτιζόμενοι /νες που
παρακολούθησαν το πρόγραμμα ήταν:

ΑΝΤΩΝΙΟΥ -ΜΑΚΡΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ
ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΒΑΒΟΥΛΙΩΤΗ ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ
ΓΙΑΝΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΓΚΑΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΓΚΑΝΗ - ΓΙΑΛΟΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΚΑΡΥΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ
ΜΠΕΛΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΠΑΣΣΑ ΜΑΡΙΑ
ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΥΓΗ
ΣΚΟΥΡΑ ΣΤΑΜΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΣΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΦΑΛΙΑ ΑΡΓΥΡΩ
ΧΑΤΖΗΣΤΡΑΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

 

Πρόταση για απασχόληση

Οι καταρτιζόμενες είναι δυνατόν είτε να απασχοληθούν:
Σε τοπικές οργανωμένες επιχειρήσεις διασκέδασης - εστίασης και ψυχαγωγίας.
Σε τουριστικές μονάδες.
Σε επιχειρήσεις εμπορίας παραδοσιακών προϊόντων.
Σε επιχειρήσεις συσκευασίας και τυποποίησης παραδοσιακών προϊόντων.

Για την αποτελεσματική επικοινωνία του ΚΕΚ, των καταρτιζομένων, των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών - φορέων (ΟΑΕΔ, ΠΙΕΚΑ, κ.α), λειτουργεί το γραφείο υποστήριξης στην απασχόληση.

Επιστροφή...