Τεχνίτες Τυροκομικών Προϊόντων

 

Ταυτότητα του Προγράμματος

Τίτλος
Τεχνίτες τυροκομικών προϊόντων

Τόπος υλοποίησης
Λιβαδειά

Διάρκεια
400 ώρες Θεωρία: 244 ώρες Πράξη: 156 ώρες

Διάρκεια
14/2/2000 - 12/5/2000

Ομάδα στόχος
15 Ανεργοι απόφοιτοι Λυκείου

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Π.Ε.Π. Σ.Ε.Κ.

Σκοπός του Προγράμματος

Η απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων από τους καταρτιζόμενους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας που αναπτύσσεται γύρω από την τεχνική της τυροκομίας.

Δίδαξαν οι εκπαιδευτές

Κίμωνας Κουτσούρης Γεωπόνος με 25ετή εμπειρία
Καλλιόπη Γκιγκέλου Τεχνολόγος τροφίμων, με 7ετή εμπειρία
Τριαντάφυλλος Πολίτης Τεχνολόγος τροφίμων, με 5ετή εμπειρία
Γιώργος Κουκογιάννης Χημικός σε βιομηχανία γάλακτος με πολυετή πείρα
Ηλίας Ιωάννης Γεωπόνος – Οικονομολόγος με 25ετή εμπειρία

Θεματικές ενότητες που διδάχθηκαν

Σύνταξη μελέτη του γάλακτος. Μέθοδοι αναλύσεως του γάλακτος
και των προϊόντων του.
Πρώτες και βοηθητικές ύλες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των τυριών.
Φάσεις παρασκευής τυριών.
Ειδική τεχνολογία τυριών.
Ελαττώματα τυριών.
Συσκευασία και διατήρηση τυριών.
Κριτήρια σχεδιασμού τυροκομικής μονάδας και επιλογής μηχανοποιημένων συστημάτων.
Ανάλυση επικινδυνότητας στα κρίσιμα σημεία ελέγχου στη Βιομηχανία
τροφίμων HAACP.
Καθαρισμός τυροκομικών μονάδων
Πρακτικές εφαρμογές. Η πληροφορική στη διαχείριση μιας τυροκομικής
μονάδας.
Αγορά εργασίας. Μέθοδοι και τεχνικές εύρεσης εργασίας. Θέματα ισότητας στην εργασία.

Πρακτική εκπαίδευση

Η θεωρία υλοποιήθηκε στις αίθουσες διδασκαλίας του ΚΕΚ και η πρακτική στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και περιλάμβανε:
Πρακτική άσκηση στη Βιομηχανία γάλακτος "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Α.Ε."
Επίσκεψη στο εργαστήριο Δημητρέλου στην Λιβαδειά.
Επίσκεψη, στο τυροκομείο "ΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ" του Ιωάννη Βουρδονικόλα. στην Αταλάντη.
Επίσκεψη στο εργαστήριο τυροκομίας του Βιέννα Δημήτρη στο Κυριάκι.

Εξοπλισμός & Εκπαιδευτικό υλικό

10 Η/Υ celleron 533Mhz
TV-Video
Διαφανοσκόπειο
Slides
Eντυπα, φυλλάδια, σημειώσεις
Τυροκομικά εργαλεία
Πρώτες ύλες
Θερμαντικά σώματα
Μαγειρικά σκεύη,
Θερμόμετρα
Γάντια
Ποδιές
Καπέλα

Βιβλιογραφία

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ "Η Τυροκομία στην πράξη"
ΕΜΜ. ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ "Μέθοδοι εξετάσεως του γάλακτος και των προϊόντων του
ΚΩΝ. ΤΖΙΑΣ "HACCP"

Παραγόμενα προϊόντα
στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης

Παραγωγή
Φέτας
Ανθότυρου
Γραβιέρας
Κεφαλοτυριού
Κεφαλογραβιέρας
Γιαουρτιού
Μυζήθρας
Γραβιέρας Κρήτης

Οι 15 καρτιζόμενοι /νες που
παρακολούθησαν το πρόγραμμα ήταν:

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
ΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΑΛΑΝΗ ΟΥΡΑΝΙΑ
ΓΑΛΑΝΗ ΑΡΕΤΗ
ΓΚΟΥΜΑ ΣΩΤΗΡΙΑ
ΓΚΟΥΜΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ
ΚΑΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΑΡΒΟΥΝΗ ΑΓΑΘΗ
ΚΑΦΡΙΤΣΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ
ΚΟΡΟΓΙΑΝΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΟΣ
ΜΟΥΣΑ ΕΛΕΝΗ
ΚΩΣΤΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ
ΜΑΚΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΙΛΙΒΙΣΤΡΑ ΠΑΝΑΓΙΟΥ

Οι καταρτιζόμενοι/νες αξιολογήθηκαν ως εξής:
Α: 55%, Β:35% Γ:10%
Κλίμακα βαθμολογίας: Α>4, Β=3-4 και Γ<3

Πρόταση για απασχόλησηση

Οι καταρτιζόμενοι μπορούν να απασχοληθούν τόσο σε ιδιωτικές όσο και σε δικές τους τυροκομικές μονάδες κάνοντας χρήση των κινήτρων για την απασχόληση /αυταπασχόληση

Για την αποτελεσματική επικοινωνία του ΚΕΚ, των καταρτιζομένων, των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών - φορέων (ΟΑΕΔ, ΠΙΕΚΑ, κ.α), λειτουργεί το γραφείο υποστήριξης στην απασχόληση.

Επιστροφή...